Introductie (Multi)Cloud Automation met Terraform

De Glorious Consultants van One Zero IT werken dagelijks aan uitdagende technische projecten. Daarbij helpen zij klanten op een slimme en efficiënte manier te innoveren op het gebied van IT. Cloud is daar natuurlijk dé enabler voor.

Eén van de tools waar de consultants van One Zero IT veel mee werken is Terraform van Hashicorp. Terraform is een open-source tool die specifiek is bedoeld voor het maken, wijzigen en zelfs verwijderen van infrastructuur in de cloud, met de nadruk op “Infrastructure as Code”.

Online zijn er veel cursussen te vinden voor het gebruik van Terraform, maar bij One Zero IT doen we het graag net even anders. Om Terraform écht goed te gebruiken hebben we een nuttige, pragmatische cursus ontwikkeld. De cursus wordt geleid door de beste consultants uit het werkveld, die de ‘saaie’ stukjes overslaan en je op een leuke manier kennis laten maken met Terraform. De cursus bestaat uit vier sessies van drie à vier uur waar theorie en praktische labs elkaar afwisselen. Lekker interactief en praktisch dus!

Wat gaan we doen? 

Sessie 1: 

 • DevOps in de cloud: Tooling & Infrastructure as a Code
 • Lab – Je eerste deployment (we told you, je mag gelijk zelf aan de slag!)

Sessie 2:

 • Terraform workflow, syntax, commando’s, providers (authenticatie), gebruik van modules  
 • Lab – IaaS deployment

Sessie 3:

 • Terraform dependencies & references, Terraform Cloud Architectuur, Multicloud 
 • Lab – Deployment van een Highly Available Webserver stack

Sessie 4:

 • Recap, Do’s and Don’ts, Implementatiestrategie 
 • Lab – DevSecOps teaser, Terraform Security

Wat kan je na afloop van de cursus?
 • Je kent de belangrijkste facetten bij het gebruik van Terraform en verwante technologie.
 • Je kunt de tooling plaatsen in de context van je eigen werk en inschatten op welke manier je deze zou kunnen inzetten.
 • Je hebt geleerd van de ervaringen van consultants die de technologie al jaren inzetten voor Enterprise en Startup-projecten.
 
De Glorious Trainers

 

Geert Nijpels

Geert heeft brede ervaring op het gebied van cloudarchitectuur en -implementatie. Hij heeft, veelal samen met MatrixMind en Bauhaus, aan de basis gestaan van toekomstbestendige architectuur bij onder andere BVA-Auctions, ASICS, VolkerWessels en GVB. Een jaar geleden is hij samen met Maarten het Cloud-SWAT team “DoingCloudRight” gestart. Zijn focus: keep it simple en automatiseer. Een greep uit zijn kennis en ervaring: Azure, Open Source, Terraform en Ansible.

Maarten van der Hoef

Maarten heeft in Berlijn meerdere startups en unicorns zoals Flaconi en Blinkist helpen superschalen en doet consultancy op het gebied van microservice-architecturen met behulp van containers en serverless technologie. Hij stond aan de basis van de Berlin Terraform User Group en draagt actief bij aan de Terraform community door middel van open-source software. Motto: create to replicate. 

Tony Fortes Ramos

Tony is een Azure-architect met brede technische kennis en ervaring met de organisatorische kanten van het vakgebied. Hij richt zich op het ontwerpen en implementeren van technische oplossingen die aansluiten bij de bedrijfsvoering, met een focus op het automatiseren hiervan (DevOps). Tony heeft infrastructuren van grote organisaties helpen automatiseren of verhuizen naar de cloud.