Network Automation: bepaal jouw volwassenheid

blog-network-automation-bepaal-jouw-volwassenheid

Het is de hot topic van dit moment: automation. En dat blijft het voorlopig vast ook nog wel even. AI, ChatGPT, RPA, bots… Zomaar wat buzzwords die waarschijnlijk dagelijks aan je voorbijgaan. Wat betreft je IT-netwerk is automation zeker een onderwerp waar veel winst mee te behalen valt. Overweeg je automation in te zetten binnen jouw IT-netwerk? Dan kan het handig zijn om te weten waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Eén van de tools die we bij One Zero IT gebruiken is ons ‘Automation Maturity Framework’. Om je alvast wat op weg te helpen met jouw volgende automation stap, delen we dit model graag met je. 

Automation Maturity Model  

Waarschijnlijk zie je ‘m al aankomen, maar toch even voor de duidelijkheid: met het Automation Maturity Model bepaal je hoe volwassen jouw IT-organisatie is op het gebied van network automation. Je kunt makkelijk zien op welk niveau je nu zit, maar ook bepalen wat jouw ambitie met automation is. (En even for the record: van niveau 0 naar 4 doe je niet zomaar even 😉 ) 

Een afbeelding van het Automation Maturity Model van One Zero IT

Level 0: Manual work 

Een niveau van 0 zegt eigenlijk al genoeg: er wordt geen gebruik gemaakt van automation. Alles gaat met de hand, de manier van werken die we kennen van oudsher. Apparaten worden individueel geconfigureerd via command-line interfaces (CLI) of GUI. Het kan zijn dat er wel sprake is van standaardisatie in de werkzaamheden, maar of en hoe is afhankelijk van de implementatie door de individuele engineer. Voor overzichten, IP-lijsten en templates worden vooral veel Excel sheets gebruikt.  

Level 1: Scripting 

Dit is de eerste fase richting automation. Er wordt een klein beginnetje gemaakt met automation via een bottom-up benadering. Individuele engineers nemen op eigen initiatief tijd om met automation aan de slag te gaan. Daarbij verbeteren ze hun eigen werk door het schrijven van scripts. De code die hiervoor gebruikt wordt, leeft op laptops van mensen of in eigen directories. Tools die hier hun intrede doen zijn Perl, Python en Ansible.  

Level 2: Shared tools and processes 

In deze fase is er sprake van een ‘’automation initiative’’. Engineers krijgen vanuit het management een aantal uur in de week de tijd om automation te ontwikkelen. Binnen het team is er overleg en worden er afspraken gemaakt over tools en talen. Ook wordt er vaak gestart met code reviews en onderlinge demo’s van oplossingen. De code leeft op een centrale plek, in een Git repository bijvoorbeeld. Standaardisatie wordt vooral bij nieuwe projecten toegepast. In oudere delen van de omgeving is nog veel sprake van een niet-standaard legacy. Tools die in deze fase vaak gebruikt worden zijn Git, Netbox, Jinja2 en eventueel wat leverancier-specifieke tooling.  

Level 3: Infrastructure as a code 

In deze fase staat een top-down aanpak centraal. Van engineers wordt verwacht dat ze tijd besteden aan automation. Het is een vast onderdeel van de werkzaamheden en niet iets wat je er even ‘bij’ doet. Het team maakt gebruikt van een automation architectuur en is bezig met het ontwikkelen van een automation platform. Voor wijzigingen is er een code-first approach. CLI en GUI worden alleen gebruikt voor troubleshooting. Standaardisatie wordt afgedwongen met code en ook oudere delen van de omgeving worden actief gestandaardiseerd. Voorbeelden van tools in deze fase zijn Ansible Tower, Terraform en OpenConfig/YANG.  

Level 4: Autonomous operations 

Op het hoogste niveau van ons Automation Maturity Model is automation geen onderdeel meer van gesprek, maar impliciet geborgd in de omgeving. Automation systemen voorzien in de dagelijkse operatie en er is sprake van automatische zelf-correctie in geval van storingen. Engineers zijn vooral bezig met data-driven operations en automatisering van klantgerichte processen en Business Support Systems (BSS). Tools waar het gesprek nu over gaat zijn vooral AI en datavisualisatie toepassingen.  

Wat wordt jouw volgende stap met automation?  

Het is duidelijk dat automation organisaties en engineer teams veel kan brengen. Denk je nu: top, ik ga all in! Mooi, maar dan hebben we toch een klein beetje slecht nieuws voor je: eigenlijk kan je geen levels overslaan. Ieder niveau van volwassenheid bouwt voort op kennis die je opdoet en platformen die je bouwt in de fase ervoor. Van niveau 0 naar 4 in een jaar is dus een te grote droom, maar je kan wel serieus versnellen als je weet waar je het komende jaar aan moet werken en waar je uiteindelijk naartoe wilt. Daarbij kan je focus leggen op de elementen die voor jouw organisatie nog ontbreken.  

Heb je hulp nodig bij het toepassen van automation binnen je netwerk? De Glorious Consultants van One Zero IT helpen jou naar de overwinning op jouw automation vraagstuk. Bel Stella, Sven, Roland of Annemiek op 030-7118844 en maak direct een afspraak. 

Wil je het maturity model op een later moment raadplegen? Een overzichtelijke slideshow vind je hier.

Get the feeling
let's connect!