Maak je Cloud storm-proof: aan de slag met veiligheid en data

Woman on the beach with umbrella in her hand

De populariteit van de Cloud steeg de afgelopen twee jaar, mede door de coronapandemie, tot grote hoogte. Maar laat je niet verleiden door al die zonneschijn. Bereid je ook voor op regen, hagel of storm. Oftewel, ga aan de slag met veiligheid en data.

De drivers van Cloud adoption

Er zijn een aantal drivers te noemen die Cloud adoption de afgelopen tijd een enorme boost hebben gegeven:

  • Door de coronapandemie opende iedere werknemer een nieuw kantoor: de zolderkamer. En die zolderkamer maak je makkelijk en veilig ready-for-business met een Cloudoplossing.
  • We gebruiken ongemerkt, zowel zakelijk als privé, steeds meer applicaties en data die al in de Cloud draaien, denk aan Office 365 en Google Docs. Hierdoor neemt de vraag naar browser-based applicaties die in de Cloud staan automatisch een vlucht.
  • De eerste stappen naar de Cloud zijn steeds eenvoudiger, voordeliger en toegankelijker geworden. Zo kan ieder klein bedrijf nu binnen no-time in de lucht zijn. Daarmee is ook de hoeveelheid kennis en kunde op de arbeidsmarkt toegenomen.
  • Steeds meer bedrijven zien in dat investeringen in hardware en datacenters weinig waarde toevoegen aan de business. Veel fijner is het om deze investeringen te doen in slimme IT-oplossingen die wel direct bijdragen aan de groei van je organisatie.

En dat laatste punt, zien we ook bij One Zero IT, is nog steeds de grootste driver die er is.

Maak je Cloud storm-proof

Het idee van Cloud als ‘’IT uit een stopcontact’’ heeft weliswaar bijgedragen aan het snel in kunnen spelen op de veranderende wereld, toch moet dit gemak niet ten koste gaan van de veiligheid. Ook de menselijke factor van Cloud adoption speelt hierin een belangrijke rol. Maak je Cloud dus storm proof door extra in te zetten op veiligheid.

Het nemen van voorzorgsmaatregelen voor beheer binnen een IT-omgeving is niets nieuws onder de zon. Vaak wordt dit beperkt tot een VPN-oplossing of toegang vanaf kantoorlocaties. Een voordeel van de Cloud ten opzichte van traditionele IT-omgevingen, is dat deze vanaf overal te bereiken is. Extra lagen van bescherming zijn dus aan te raden, denk aan:

  • Het inrichten van Multi Factor Authentication (MFA) waarbij, meestal op een tweede apparaat, wordt gecheckt of je daadwerkelijk bent wie je zegt dat je bent.
  • Het toepassen van Conditional Access, waarbij je toegang tot de Cloud-omgeving verleent op basis van verschillende criteria of randvoorwaarden. Bijvoorbeeld alleen tijdens werktijden of op een compliant (gezond) of geregistreerd apparaat. Afwijkend gedrag of ongewone werklocaties kunnen daarnaast een reden zijn om toegang te weigeren.

Word Glorious Cloud User door optimaal gebruik van data

Meer applicaties in de Cloud, betekent automatisch meer opslag van data in de Cloud. En dat is prettig, want met data die doorzoekbaar en correleerbaar is, kom je pas echt tot business value. Zo kun je leren van gebruikers om systemen, producten en diensten te optimaliseren. De Cloud is dan niet meer ondersteunend voor je business, maar leidend. Maar vergeet niet: meer data, is meer risico. Ook hier speelt veiligheid dus een belangrijke rol. Het afschermen van de publieke kant van je bedrijfsdata in de Cloud is minstens zo belangrijk als het interne beveiligingsaspect en moet zeker niet worden onderbelicht. Zorg ervoor dat je data veilig blijft en compliant aan de AVG-regels. Beperk publieke ingangen, segmenteer en werk met toegangsfilters. Versleutel daarnaast waar nodig.

Ons advies: ga lekker in de zonnige Cloud zitten, maar wees voorbereid op een weersomslag.

Meer weten over wat One Zero IT in jouw reis naar de Cloud kan betekenen? Neem een kijkje op onze Cloud pagina of bel Stella, Sven, Jeroen of Roland op 030-7118844.

Lex
Chapter Lead
Cloud

Lex

‘De voornaamste reden dat ik ooit geïnteresseerd raakte in de Cloud is dat in de Cloud heel veel werk aan de onderkant van de infrastructuur wordt weggenomen. Je bent niet meer verantwoordelijk voor de hardware, omdat de Cloud dat voor je regelt. Lifecycle Management bijvoorbeeld is op die manier, zonder tussenkomst van mensen, geborgd. Omdat je in de Cloud op een prettige manier kunt op- en afschalen kun je flexibel inspelen op de organisatiebehoeften.’

Get the feeling
let's connect!