Alles wat je moet weten over Kubecon+CloudNativeCon Europe 2024

PHOTO-2024-03-21-11-35-09

Glorious Cloud Consultants Lex en Rob reisden vorige maand af naar het mooie Parijs voor Kubecon+CloudNativeCon Europe 2024, hét Europese event waar de beste cloud consultants en techneuten samenkomen om kennis te delen over Kubernetes en andere DevOps ontwikkelingen. Heb je het event gemist of ben je benieuwd naar de hoogtepunten? Lees deze blog en je bent weer helemaal bij.  

AI als hoofdthema 

Als je binnen het ecosysteem rond Kubernetes nog niets met AI doet dan tel je niet mee, zo lijkt het. Artificial Intelligence wordt ingezet als middel om te kunnen verbeteren en/of versnellen. AIOps die complexe correlaties kan maken en deze op een proactieve en geautomatiseerde manier verwerkt met als doel een efficiënter opererende omgeving te realiseren. Denk aan security waar logs intelligent worden doorzocht en patronen worden herkend waarop snel gereageerd wordt. Dit alles mogelijk gemaakt door het op grote schaal inzetten en toepassen van grafische rekenkracht in Kubernetes .  

Technologische evoluties en verbeteringen 

Het Kubernetes ecosysteem is zo veelomvattend en cutting edge, dat er niet één specifieke technologische ontwikkeling aan te wijzen is die de aandacht verdient. Binnen het hele Kubernetes ecosysteem zien we veel kleine parallelle evoluties en verbeteringen. Sommigen komen voort uit beperkingen waar men in de praktijk tegenaan loopt, zoals inefficiënt gebruik of grenzen in de huidige mogelijkheden. Dit is ook hoe nieuwe Kubernetes tools ontstaan, samen met verdere abstracties in beheer en automation.  

De 3 belangrijkste take aways die meegaan in de Thalys naar huis 

Een hoop informatie, kennis van tools en nieuwe inzichten over het Kubernetes ecosysteem gaan weer mee in de rugzak naar huis. De 3 belangrijkste: 

  1. Observability door inrichting van monitoring, logging en traceability om inzage te bieden in end-to-end verkeersstromen. Dat wil zeggen; de gehele keten, van de eindgebruiker tot de uiteindelijke doel applicatie. Zo heeft Microsoft Retina open source gemaakt. Het stelt je in staat om Kubernetes cluster netwerkverkeer te visualiseren, observeren en analyseren. Vanwege het open karakter (eBPF), kan er makkelijk door derden op worden ingehaakt en uitgebreid. 
  2. Veel nieuwe inzichten om Kubernetes op grote schaal te implementeren en onderhouden en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Denk aan multi-cloud Kubernetes inrichtingen en kosten in cross-regio verkeer die niet direct waarneembaar zijn. En een vette sessie van Spotify over hoe zij hun wereldwijde platform hebben weten te upgraden zonder merkbare downtime van luistersessies door eindgebruikers. 
  3. Ontdekking van diverse open source tools die ondersteunen om het werk te vergemakkelijken door hogere efficiëntie en snellere schaalbaarheid. Maar ook tools voor kostenbeheersing, security, network policy management, CI/CD of eigenlijk alles wat je maar zou kunnen bedenken. Het ecosysteem om Kubernetes heen is gi-gan-tisch groot en blijft alleen maar groeien. De hamvraag is welke van de startups die met al deze tools komen deze wapenwedloop gaan winnen en waar je je als bedrijf op moet gaan focussen.  
De reis in foto’s

Zie je door de Kubernetes bomen het bos niet meer? Onze Glorious Consultants helpen je graag met een antwoord dat past bij de behoeften van jouw organisatie. 

Lex
Chapter Lead
Cloud

Lex

‘De voornaamste reden dat ik ooit geïnteresseerd raakte in de Cloud is dat in de Cloud heel veel werk aan de onderkant van de infrastructuur wordt weggenomen. Je bent niet meer verantwoordelijk voor de hardware, omdat de Cloud dat voor je regelt. Lifecycle Management bijvoorbeeld is op die manier, zonder tussenkomst van mensen, geborgd. Omdat je in de Cloud op een prettige manier kunt op- en afschalen kun je flexibel inspelen op de organisatiebehoeften.’

Relevante links

Get the feeling
let's connect!