VIVA (VIRTUAL) LAS VEGAS 2021

One Zero IT_Las Vegas_Viva

VIVA (VIRTUAL) LAS VEGAS: ’S WERELDS GROOTSTE HACKERSEVENT WAS DIT JAAR VOLLEDIG ONLINE.
Ieder jaar vindt in augustus in het Amerikaanse Las Vegas een hackersummercamp plaats dat wordt bezocht door tienduizenden deelnemers. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus was de editie van 2020 volledig online. Eén van de security consultants bij One Zero IT deed virtueel mee aan het event. Hoe beviel dit?

De hitte is normaal gesproken één van de grootste uitdagingen voor bezoekers aan het #hackersummercamp. In augustus loopt het kwik in Las Vegas dagelijks op tot temperaturen tot boven de 40 graden Celsius. Dit jaar waren de uitdagingen vooral technisch van aard. De grootste uitdaging dit jaar zat in het feit dat de technische eisen veel hoger en complexer waren doordat het event alleen online plaatsvond. Tijd en energie ging dan ook vooral zitten in het trainen van de deelnemers op de online-tooling en -platforms.

Binnen het #hackersummercamp zijn er diverse technische groepen die zich specialiseren op interesse, zogenaamde Villages. Het is traditie om bij het #hackersummercamp niet alleen deel te nemen aan de kennissessies, maar ook om actief bij te dragen als vrijwilliger. Het is dan ook niet alleen kennis ‘ophalen’, maar ook opgedane kennis en ervaring ‘delen’ met de community. Dat past ook goed in de geest van One Zero IT.

Verschil tussen de VS en Europa
De laatste jaren bezocht een van de security consultants van One Zero IT steeds het #hackersummercamp. “Belangrijk verschil met de Europese beurzen is dat bij Amerikaanse events meer het accent wordt gelegd op technische kennis, waar het in Europa wat vaker om de theoretische kennis gaat.” Tevens is de security consultant van One Zero IT actief vrijwilliger bij het #hackersummercamp in Las Vegas en heeft deze inmiddels een groot professioneel netwerk opgebouwd in dit vakgebied. “Altijd goed om elkaar weer te zien om relaties en het professionele netwerk warm te houden.”

Juist op het terrein van security is technische kennis steeds belangrijker geworden, ondervindt de security consultant. “De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat digitale aanvallen soms zo complex zijn, dat je voortdurend moet werken aan het vergroten van je kennis. Het is niet langer voldoende wanneer je af en toe eens een cursus of een training volgt. Nu is het zo dat zelfs wanneer je vorige week iets nieuws hebt geleerd, dat misschien niet de meest recente update betreft.”

Andere tijdszone
Kortom, Las Vegas heeft veel te bieden. Zelfs als het event volledig online plaatsvindt. Dus leefde iedereen een week lang op ‘Las-Vegas-tijd’ en bezochten zij elke nacht de workshops. Deze gingen onder meer over het identificeren van malware, het beveiligen van Office 365 en alle zaken die komen kijken bij het actief beveiligen van een domein. “Er werd veel nieuwe research gepresenteerd. Bijvoorbeeld over vulnerability management, wanneer het mogelijk is op netwerkniveau gedrag te monitoren en wanneer op serverniveau.”

Over de deelname aan het event is de security consultant tevreden. “Ik heb veel trainingen van telkens ongeveer vier uur gevolgd. En talks meegemaakt waarbij je in korte tijd alles leert over een bepaald onderwerp. Deze sessies op Discord waren gratis bij te wonen. Op de eerste dag waren er zelfs 12.000 mensen ingeschreven voor het #hackersummercamp.” Tegelijkertijd maakten de enorme deelnemersaantallen ook iets pijnlijk duidelijk. “Het leggen van nieuwe contacten gaat veel gemakkelijker als je fysiek op een event aanwezig bent. Altijd als ik naar Las Vegas ga, werk ik aan mijn netwerk, leg ik contact met mensen die dezelfde interesses delen en in hetzelfde werkveld actief zijn. Dat miste ik echt dit jaar.”

Bijdragen aan de community
Vanuit One Zero IT krijgt iedere security consultant volledige ondersteuning om het #hackersummercamp te volgen. “Als je nieuwe dingen wilt leren, kan dat hier. Dat past bij onze organisatie, wij zoeken altijd naar mensen met passie die iets meer nastreven dan een 9-tot-5-baan.” Voor klanten is de nieuwe kennis ook essentieel. “Wij willen precies weten hoe aanvallen eruit zien en welke maatregelen we kunnen nemen.”

Tot slot wil One Zero IT actief bijdragen aan de security-community, door kennis in Nederland te verspreiden en mensen verder te helpen die geïnteresseerd zijn in het thema security. “Wij vinden veel nieuwe mensen in de community, bijvoorbeeld omdat wij cursussen geven. Op basis van een gedeelde passie kun je snel zien of er sprake is van een match. Zoals wij het zien hoef je echt niet alle technische ins en outs te kennen als je geïnteresseerd bent in dit werkveld. Maar passie is waar het begint, dat is de basis. Over de mensen die wij op deze manier hebben gevonden, zijn we dan ook erg tevreden.”

Interesse in One Zero IT?  Neem dan contact met ons op.

glorieuze case

Ik vertrouw jou

Een wildgroei aan cloud omgevingen zorgde bij Lely voor weinig overzicht. Tijd voor een toekomst- en groeibestendige oplossing met optimale veiligheid en automation.

Alles over deze case
glorieuze case

Koele cloudmigratie

De IT-infra van deze zorgverzekeraar draaide on-premise op servers in gebouwen waar het warmer werd dan in een ver verleden is gecalculeerd.

Alles over deze case
glorieuze case

Manic monday connectivity

Op donderdag 12 maart 2020 kwam bij onze minister president Mark Rutte het hoge woord eruit: ‘We moeten zoveel mogelijk thuis gaan werken!’ Op dat moment krabten zo’n 10.000 medewerkers van een internationale dienstverlener in de industriële technologie zich achter de oren...

Alles over deze case
glorieuze case

Stabilisatie van het netwerk

De organisatie Medisch Spectrum Twente behoort tot de grootste niet-academische ziekenhuizen van Nederland. De netwerkaudit van One Zero IT brengt verstoringen in kaart.

Alles over deze case
Contact

Get the feeling let's connect!