ONE ZERO IT BEZOEKT FOSDEM

FOSDEM! De “Free and Open source Software Developers’ European Meeting” is traditioneel een van de leukste congressen van het jaar. Over de modderige universiteitscampus in Brussel slenteren van het ene praatje naar het andere; kleffe patat eten als lunch; met een biertje in de veel te drukke collegezaal luisteren naar iemand die enthousiast vertelt over zijn of haar nieuwste project…
Die fantastische festival atmosfeer moeten we dit jaar missen natuurlijk, net als alle andere evenementen is FOSDEM in 2021 een online event. Wat wel blijft is een enorme hoeveelheid content: meer dan 700 sessies, 500+ uur aan video in twee dagen gepropt. Zoals altijd is het de uitdaging om voor jezelf de interessantste sessies eruit te pikken, maar in elk geval is het online een stuk eenvoudiger om van collegezaal te wisselen als er een sessie toch minder is dan verwacht.
Dus terwijl er buiten een ijzige wind waait en de stad langzaam bedolven wordt onder 20 cm sneeuw, zit ik lekker warm het hele weekend achter de computer. In elk geval is de techniek van het congres prima geregeld: het is makkelijk om de juiste track te vinden en er zijn veel mogelijkheden tot interactie met sprekers en andere congresgangers. Dat heb ik het afgelopen jaar ook wel anders meegemaakt bij online congressen.
Ik heb vooral gekozen voor sessies rond de thema’s ‘Software Defined Networking’ en ‘Monitoring’. Als ik kort moet samenvatten wat ik daaruit meeneem, kom ik tot de volgende punten:
- Monitoring blijft een lastig onderwerp om goed te doen. Jason Yee legt in tien minuten heel duidelijk de vinger op de zere plek in de sessie ‘Proper Monitoring‘.
- Er zijn erg veel open source (netwerk-)monitoring tools, variërend van alles-in-één oplossingen zoals OpenNMS en CheckMK tot allerlei kleine tools volgens de Unix filosofie: “doe één ding en doe het goed”. Dit maakt het speelveld complex, maar geeft ook veel mogelijkheden als je de moeite neemt om je er echt in te verdiepen.
- Kubernetes networking is nog een beetje het Wilde Westen. Hoewel projecten als Calico redelijk volwassen worden, is het nog niet echt eenvoudig in het gebruik. En er is zeker nog ruimte voor hobbyprojecten die met magisch handenzwaaien Kubernetesclusters aan elkaar knopen. Interessanter is het CN-WAN project van Cisco, een lichtgewicht applicatie om op basis van informatie uit het Kubernetes-domein beleid toe te passen in het SD-WAN-domein. Dit soort slimmigheden vind ik altijd leuk.
Natuurlijk was er veel meer te zien, en ik ga zodra de video’s online komen ook zeker nog een paar extra sessies bekijken. Neem vooral contact op als je nog goede tips hebt voor sessies die ik terug moet kijken, of als je eens wilt praten over de mogelijkheden van open source tools voor jou netwerk-, automation-, of monitoring-projecten. Maar het liefst spreek ik jullie natuurlijk in 2022 met een biertje op de universiteitscampus in Brussel!
Meer weten over Fosdem? Neem dan contact op met info@onezeroit.nl
chapter connectivity
Blog van Robin
Robin is charterleader en publiceert regelmatig over wat hij beleeft in zijn Connectivity chapter.
nog meer blogs